De andere kant van rouw.

Een rouwproces kent vele fasen en als je op het donkerste punt bent aangekomen kun je je waarschijnlijk niet voorstellen dat het diepe verdriet wat je nu voelt, ooit minder zal worden.

Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier en er is geen volgorde van hoe je je voelt. Je kunt een redelijk goede dag hebben en ineens overmand worden door verdriet. Maar ook tijdens een slechte dag ineens blijdschap voelen en dat is allemaal ok.

Een rouwproces verloopt grillig en is nooit klaar.

Als ik naar mezelf kijk heb ik mijn verdriet van alle kanten aangekeken en doorvoeld en is het onderdeel geworden van mijn leven.

Ik mis haar liefde en aanwezigheid nog enorm, dat zal nooit minder worden, maar het verlies heeft mijn leven ook een extra dimensie gegeven.

Het pad van bewustwording en zingeving werd geboren.

Ik liep een aantal jaren na haar overlijden op meerdere terreinen ‘vast’. Voelde me niet meer happy met mijn werk als bloemiste en tuinontwerpster, maar ook het ontvangen van gasten in ons vakantiehuis verloor haar glans.

Totdat ik ontdekte dat ik niet genoeg tijd had genomen om het verlies werkelijk te doorvoelen.

Door terug te gaan naar het intensieve ziekteproces maakte ik ruimte voor mijn voelen.

Wat heeft het verlies voor mij betekent? Hoe heb ik deze periode ervaren? Hoe is mijn kijk op het verloop van een terminaal ziekteproces. Wat zou ik zelf willen als mij hetzelfde overkwam?

Wat vind IK belangrijk, wat voelt voor mij goed?

Ik heb het echt ervaren als opnieuw geboren worden. Ik kreeg een hele andere kijk op het leven.

Waar wil ik aandacht aan besteden? Hoe zorg ik goed voor mezelf? Hoe ga ik om met anderen? Wat wil ik voor anderen betekenen?

Door te lezen in mijn moeders dagboek over haar ziekteproces ging ik op eigen wijze vormgeven aan mijn proces van rouw.

Een koesterboek ontstond en het verbaasde me hoe troost gevend en helend deze bezigheid voor me was en het idee ontstond om dit samen met en voor anderen te gaan doen.

Het pad van rouwbeleving werd geboren.

Dat mijn creativiteit en liefde voor de natuur hier een grote rol in mochten gaan spelen werd me al gauw duidelijk.

Inmiddels ben ik in opleiding tot natuurcoach en deze methode van Innersteps past echt bij mij.

Ook de bestemming van ons vakantiehuis gaat hopelijk een mooie nieuwe richting in: het mag een plek worden voor mensen in rouw die even uit hun eigen omgeving willen om zich onder te dompelen in een rustige en groene omgeving. Met de mogelijkheid om tijdens hun verblijf een van mijn diensten te boeken: het maken van een herinneringsboek of een coachsessie in de tuin of het bos.

Het mag een plek worden waar in kleine groepen gesproken gaat worden over rouw en wat dat voor jou betekent. Een plek waar ruimte is voor jouw persoonlijke verhaal en waar we kijken naar de mogelijkheden voor de toekomst om vol vertrouwen verder te kunnen leven.

 

Ben je geïnteresseerd in één van mijn diensten stuur dan een berichtje naar info@yolandevanloon.com of bel me op 06 21 651 668.

Wil je iets vragen?