Emoties zijn de signalen van je innerlijk.

Het teken dat je mag gaan intunen op je rouwproces, je verdriet.
Je verdriet blijven wegstoppen zorgt voor stagnatie in het verwerken van je verlies. Ik heb dat zelf aan den lijve ondervonden.

Na het overlijden van mijn moeder probeerde ik de draad weer op te pakken.
Verder te gaan waar ik mee bezig was voordat mijn moeder ziek werd.

Ik had besloten de werkzaamheden voor mijn eigen bedrijf tijdelijk te stoppen, zodat ik meer tijd had om mijn moeder (en vader) te ondersteunen tijdens haar ziekzijn.

Mee naar het ziekenhuis, voor de onderzoeken, de chemokuur-dagen, de weken na de chemo, maar ook de leuke dingen die we ondernomen hebben op de dagen dat ze zich nog goed voelde.

Anderhalf jaar is ze ziek geweest, waarin ik boos ben geweest, verdriet heb gevoeld, radeloos ben geweest, waarin we samen hebben gelachen, gehuild, verbijsterd en ontzet waren, toen de uitzaaiingen harder groeiden dan haar lichaam aan vechtlust bezat.

Berusting toen we beseften dat het einde sneller kwam dan gehoopt.

Dankbaarheid voelden voor alles wat we met elkaar beleefd hadden.

De stilte omarmden toen alles al geregeld en gezegd was.

En dan, in de laatste dagen, toen ze steeds verder weggleed op weg naar het licht en het onvermijdelijke einde van ons wereldse samenzijn.

De eerste weken na haar overlijden, voelde ik vooral opluchting dat er aan haar lijden een einde was gekomen en voelde ik dankbaarheid dat ze tot op het laatst de regie in eigen hand hield.

Maar dan…… hoe verder?

Ik probeerde de draad weer op te pakken, maar ging eigenlijk volledig op de automatische piloot en raakte steeds verder verwijderd van mijn gevoel.

Op de momenten van rust vloog de stilte me aan en probeerde ik door te tuinieren mijn evenwicht weer te hervinden, maar zelfs daar kon ik geen voldoening meer in vinden.

Ik raakte mijn creativiteit volledig kwijt en zocht naar nieuwe wegen om weer in balans te komen.

Het dagboek van mijn moeder bracht daar verandering in, omdat ik daardoor terug ging in de tijd en inzoomde op de oorzaak van mijn disbalans. Soms moet je een stapje terug om verder te kunnen.

Yolande van Loon

Juni 2020

 

 

 

 

 

Wil je iets vragen?