Mijn verhaal

In 2014 overleed mijn moeder na een ziekbed van anderhalf jaar aan de gevolgen van borstkanker.

Een hele intense tijd, in het bijzonder voor mijn moeder maar ook voor ons als naaste familieleden. We hebben het proces van de diagnose tot aan haar overlijden als heel intens maar zeker ook als heel waardevol ervaren, al klinkt dat misschien een beetje raar. Eigenlijk kwam ik meteen in een rollercoaster van emoties terecht.

Ongeloof, ik kon het haast niet bevatten dat dit mijn moeder overkwam. Boosheid overviel me, waar had ze dit nou aan verdiend? Ik werd overspoeld door een gevoel van machteloosheid alsof er een zware deken over me heen werd gegooid. Dagenlang voelde ik me radeloos, want hoe kon ik haar bijstaan en troost bieden in een proces waar ikzelf geen enkele ervaring in had?

De maanden die erop volgden waren zwevend tussen hoop en wanhoop. Bij iedere tegenvaller spraken we elkaar moed in, klampten ons vast aan iedere kleine meevaller. Ik zag haar wereld steeds kleiner worden, onbegrijpelijk hoe sterk ze zich hield ten opzichte van ons en de buitenwereld.

Balancerend op een steeds dunner wordend draadje, weloverwogen de volgende stappen afwegend want voorop stond dat kwaliteit van leven prioriteit was. Medische ingrepen afwegen en overwegen, heeft het zin om dit te doen? Samen met mijn vader heel bewust kijken naar de (on)mogelijkheden van dat moment.

Ook dan, als er weinig te kiezen valt, hakt ze de knoop door om te stoppen met alle levensverlengende behandelingen en besluit ze vanwege haar complexe medische situatie de laatste fase van haar leven in het hospice door te brengen.

Op het moment van overlijden, voelden we opluchting dat ze niet langer hoefde te lijden. Ze had het al zó lang volgehouden. Het was goed zo.

Dan denk je we hebben al zo veel verdriet gehad. Het krijgt wel een plekje, maar dan begint het grote missen pas. Bij ieder mooi of verdrietig moment denk je, kon ze het maar even zien, was ze er maar bij om mee te genieten of mee te leven.

Wanneer voelt het verdriet minder rauw? Voor mij was dat bijna 6 jaar later, al lezend in haar dagboek. Toen is het mooie plan ontstaan om een ‘koesterboek’ te maken. Een boek met haar verhaal, de gedichten van mijn vader en de foto’s die ik de afgelopen jaren heb gemaakt.

Een helende bezigheid, om een blijvende herinnering te maken voor ons gezin. Dat bracht mij op het idee om dit ook voor anderen mogelijk te maken.

Het koesterboek is inmiddels onderdeel geworden van mijn creatieve rouwbegeleidingsaanbod, omdat ik zelf ervaren heb dat de natuur een helende werking heeft gehad op mijn rouwproces.

Wil je ook ruimte maken voor jouw rouwproces door samen met mij een natuurcoachtraject in te gaan?  Ik kan je op weg helpen om het verlies te aanvaarden en te transformeren zodat je vol veerkracht verder kunt.

Yolande van Loon

 

Het herinneringsboek heeft ons als familie weer dichter bij elkaar gebracht.

Het gemis werd door het boek makkelijker bespreekbaar.

Onze kinderen vonden het fijn om het verhaal in oma’s eigen woorden te lezen en gaf ze een nieuwe kijk op haar ziek zijn.

Mijn aanbod 

Rouwbegeleiding

Natuurcoaching

Koesterboek

Herinneringen in woord en beeld

Memoir Exclusief

Logeerhuis

 

 

Het was voor mij fijn, om werkelijk ruimte in al je vragen, voorstellen en suggesties te voelen en tegelijkertijd de zachte energetische bedding van het door jou gecreëerde fundament te kunnen ervaren. Ik heb genoten van het bewandelen van de weg en ik geniet van het uiteindelijke resultaat en de daaruit voortvloeiende beweging.

Chris