‘Rituelen hebben te maken met creativiteit en verbeeldingskracht. De behoefte hebben om zinvol af te ronden en om ruimte en emotionele energie op te bouwen voor de toekomst. De herinneringen en de rituelen die we daarbij uitvoeren helpen ons om bij ons verdriet te komen, ze bieden ons houvast en troost’.

(Uit: Helpen bij verlies en verdriet van Manu Keirse).

 

Na het overlijden van mijn moeder had ik de behoefte om de herinnering aan haar levend te houden.

In het begin was dat voor mij het bekijken van de foto’s van de dingen die we samen ondernamen. Onze gezamenlijke passie voor tuinieren, het bezoeken van mooie tuinen, de gezellige familie uitjes.

Jaarlijks komen we als familie bij elkaar om haar te gedenken op de dag van overlijden en op haar geboortedag.

Maar we hebben ook onze eigen rituelen. Het branden van een kaarsje, het schrijven van gedichten en voor mij was dat het maken van een herinneringsboek. Een boek om te koesteren.

Haar dagboek liet me teruggaan naar alle gebeurtenissen die zich voordeden tijdens haar ziek zijn. Haar gedachten, haar hoop op het goed doorstaan van de onderzoeken, de chemokuren en de manier waarop ze met tegenvallers omging.

Haar manier van verwerken was schrijven over de bezoeken aan het ziekenhuis en wat er allemaal gedaan werd om de uitzaaiingen af te remmen.

De emotionele kant hield ze meer voor zichzelf en deelde ze met mijn vader.

Omdat die gevoelskant minder werd besproken als de ’technische’ kant van het ziek zijn, besteedde ik daar zelf ook niet zo veel tijd aan, wat me op een gegeven moment toch opbrak.

Het herinneringsboek heeft me teruggebracht naar het gevoel van verdriet en juist het toelaten van dat gevoel, heeft er voor gezorgd dat er een stukje werd geheeld, dat het minder rauw voelde.

Het onbestemde, zware gevoel dat ik met me meedroeg, werd steeds lichter en kon ik steeds meer loslaten.

Intuïtief heb ik aangevoeld wat ik nodig had om mijn verdriet de ruimte te geven.

Hierdoor viel er letterlijk een druk van mijn schouders en kwam er ruimte voor iets nieuws: het vertrouwen was geboren dat ik in staat was, om grote tegenslagen te doorstaan.

Het verlies heeft me, hoe raar het misschien ook mag klinken, verrijkt.

Ik ben er sterker en veerkrachtiger door geworden.

Het verlies om haar heengaan zal er altijd zijn, maar de kracht die ik er door heb gevonden is een enorme verrijking in mijn leven.

 

Wil je meer informatie over het maken van een herinneringsboek? Stuur dan een berichtje naar info@yolandevanloon.com of bel me op 06 21 651 668.

Wil je iets vragen?